Widgets

Panono: kamera 360 darjah

Sunday, January 12, 2014Semua sedia maklum tahun 2014 dan mendatang menjanjikan teknologi-teknologi yang sukar dijangkau oleh pemikiran manusia. Kini Kisah Gajet kembali membawakan berita-berita gajet dan teknologi terkini setelah sepi pada 2013 disebabkan sibuk dengan pengajian.

Berbalik kepada tajuk, untuk menangkap gambar 360 darjah amatlah sukar dengan kamera biasa. Walaupun menggunakan fotografi udara juga sukar untuk mendapatkan sudut yang ingin dicapai. Tapi kini ia boleh dilakukan mudah dengan menggunakan Panono.
Panono adalah kamera panorama yang berbentuk bola. Ia dilengkapi 36 kamera bererolusi 108 MP bagi menghasilkan gambar 360 darjah yang bermutu dan berkualiti. Panono hanyalah sebesar 11 cm diameter dan beratnya hanya 300 g sahaja. Cukup ringan untuk dibawa kemana-mana sahaja.

Panono sesuai untuk lokasi yang sibuk, seperti parti, festival muzik atau konvensyen. Ia akan menangkap gambar semua orang dan segala-galanya yang berlaku pada masa itu. Imej-imej yang kemudiannya dipratonton menggunakan aplikasi Panono dalam IOS dan Android, sebelum digabungkan dan diarkibkan untuk dikongsi di Web.

Kini, pasukan Panono masih menjalankan kempen di Indiegogo bagi menjadikan ia lebih murah. Kempen ini memerlukan $900,000 untuk menjadikan ia realiti. Bagi yang menginginkannya bolehlah menempah dengan harga $549 untuk satu unit dan jika anda merupakan 600 orang yang pertama anda berpeluang untuk memilikinya dengan harga $499 sahaja.  


1 comment:

  1. http://mgjmp.com/inv/yaxv7vb0b82v11g5

    ReplyDelete

 
Kisah Gajet © 2012 | Designed by Capik